Оръжейните сделки на САЩ със Саудитска Арабия дават възможност на Вашингтон да оказва влияние върху Рияд, но те са свързани с по-малко от 20 000 работни места в Съединените щати на година, което е 20 пъти по-малко от издутите от президента на САЩ Доналд Тръмп данни.

Информацията съобщава "Гардиън", позовавайки се на изследване на Центъра за международна политика във Вашингтон.

Тръмп на първа историческа визита в Саудитска Арабия
Обновена

Тръмп на първа историческа визита в Саудитска Арабия

Договориха оръжейни сделки за близо $110 млрд.

Тръмп многократно подчертава важността на оръжейните сделки със Саудитска Арабия за американската икономика. Според него това е основателна причина да не налага оръжейно ембарго в отговор на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Президентът често се хвали, че сделките със саудитския режим са на стойност 110 милиарда долара и че ще помогнат за откриването на 450 000, 500 000 или 600 000 работни места.

Според изследването на американския институт тези данни са изключително завишени. Институтът подчертава, че Саудитска Арабия се нуждае от САЩ много повече, отколкото обратното, и администрацията блъфира.

Наблюдатели твърдят, че има и други фактори, които стоят зад непреклонната подкрепа на Тръмп за саудитската монархия и конкретно за престолонаследника Мохамед бин Салман. Подкрепата на Саудитска Арабия е решаваща за приоритета на администрацията на Белия дом в Близкия изток, а именно оказване на натиск върху Иран. Отделно има и личен финансов мотив. Рияд е помогнал за приходите на хотела на Тръмп в Ню Йорк.

В изследването се посочва, че реалната стойност на продадените от САЩ оръжия на Рияд при управлението на Тръмп е 14,5 милиарда долара. Отбелязва се, че всяка година ще бъдат откривани по 17 500 работни места, ако продаваните на Саудитска Арабия оръжия са на стойност 2,5 милиарда долара.