Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп намалява разликата с кандидата на демократите Хилари Клинтън тази седмица. Това става ясно от социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Двамата кандидати влязоха в словесен дуел във връзка с най-масовия разстрел в историята на САЩ.

29-годишен афганистанец изби 50 души в гей клуб в Орландо
Обновена

29-годишен афганистанец изби 50 души в гей клуб в Орландо

Нападателят е идентифициран като Омар Садики Матиин

Проучването, проведено от понеделник до петък, показва, че Клинтън води с 10,7% пред Тръмп. В неделя бившата първа дама водеше с 14,3%. Именно тогава 29-годишният американец Омар Матин изби 49 души в нощен бар в американския град Орландо, Флорида.

Тръмп използва случая и отново повтори, че ще блокира допускането на мигранти на американска територия от всяка страна, която исторически е свързана с тероризъм срещу САЩ и съюзниците им, ако бъде избран. Той също така призова за мерки, които да не позволяват терористи да се сдобият с оръжия.

45% от американците подкрепят идеята на Тръмп да блокира допускането на мюсюлмани в страната. В началото на месеца 41,9% заемаха подобна позиция, според проучването. В същото време около 70% от анкетираните искат да видят най-малко умерени регулации и рестрикции при продажбата на оръжия. През 2013 и 2014 година при подобни проучвания подобна позиция споделяха 60% от респондентите.

След атаката в Орландо Клинтън се фокусира върху нуждата разузнаването да действа по-добре при събирането на информация и се обяви за победа над „Ислямска държава” и „радикалния джихадски тероризъм". Тя също се обяви против демонизирането на мюсюлманите в САЩ. Бившият държавен секретар не пропусна да призове за по-стриктен контрол над оръжията, включително забрана върху продажбата на автоматични оръжия.

Петдневното проучване показва, че 45,5% от американците подкрепят Клинтън, а 34,8% - Тръмп. 19,7% не подкрепят нито един от двамата кандидати. В неделя Клинтън събираше 46,6% подкрепа, а Тръмп – 32,3%.

В изследването участваха 1 133 души. Статистическата грешка е в рамките на +/- 3,4%.