Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви нови действия на администрацията за преброяването през 2020 г. и конкретно включването на въпрос за гражданството. Това той ще направи на пресконференция, информира АП.

Очакванията са Тръмп да издаде президентски декрет, за да наложи спорния въпрос за гражданството по време на преброяването през 2020 г., след като Върховният съд блокира първоначалните му опити да включи такъв въпрос.

Тръмп обмисля президентски указ за спорния въпрос за гражданството на преброяването

Тръмп обмисля президентски указ за спорния въпрос за гражданството на преброяването

В същото време днес следобед изтича наложеният от съда краен срок за разкриване на плановете

Американският лидер използва "Туитър", за да обяви, че планира пресконференция за преброяването и гражданството след среща в Белия дом.

Високопоставен представител на администрацията съобщи, че президентът ще обяви нови действия, но не разкри подробности.

През миналата седмица американският лидер заяви, че много сериозно обмисля издаване на президентски указ в опит да се наложи въпросът за гражданството.

Тръмп опроверга информацията, че САЩ няма да питат за гражданство

Тръмп опроверга информацията, че САЩ няма да питат за гражданство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да опровергае информация, че администрацията му е решила да се откаже от въпроса

Но указът няма да преодолее съдебните решения, които блокират въпроса. Адвокатите на администрацията обаче ще имат ново основание да се опитат да убедят федералния съд въпросът да бъде включен.

Върховният съд на САЩ временно блокира искането на администрацията да се включи въпросът. Вчера втори федерален съдия блокира план на Министерството на правосъдието да смени юристите, които работят по случая с въпроса. Ден по-рано федерален съдия в Манхатън взе подобно решение, като се мотивира, че министерството не може да смени деветимата адвокати в толкова късна фаза от спора без задоволително обяснение защо се прави.

В САЩ няма да питат за гражданство

В САЩ няма да питат за гражданство

Важен въпрос при преброяването

Администрацията настоява за първи път от 1950 г. в преброяването да има въпрос за гражданството. Това носи със себе си огромен политически залог, тъй като преброяването ще определи избирателните райони и съответно ще повлияе на местата в Камарата на представителите през следващите 10 г., както и при разпределението на 675 милиарда долара федерални средства.