Канцлерът Ангела Меркел смята, че Доналд Тръмп трябва да бъде подходящо уважаван за заеманата от него длъжност президент на САЩ, дори ако двамата имат различия по въпросите на политиката, съобщава Ройтерс.

Меркел, която води кампания за четвърти мандат след национални избори на 24 септември, отказа да се поддаде на натиска на съперниците си от Социалдемократическата партия (СДП). Те искат да се противопоставят на исканията на Тръмп, членките на НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

Като ангажирана в атлантическия патк, тя подчертава силата на германските отношения със Съединените щати, дори когато има различия в мненията по отношение на политиката.

"Ето президента на Съединените щати, каквито и да са различия в мненията да има, знам, че той е спечелил трудни избори и не са му сервирани на сребърен поднос", коментира Меркел в интервю за бизнес всекидневника "Хенделсблат".

"В крайна сметка той спечели изборите по американския избирателен закон и това означава, че той е демократично избран и че на това лице трябва да бъде показано съответното уважение, независимо от това как оценявам неговите възгледи", добави тя.

Нейният опонент Мартин Шулц е много по-критичен към Тръмп, като се обръща към президента на САЩ като "това безотговорно лице в Белия дом".

Тръмп се зарича да затвори правителството, но да построи стената с Мексико

Тръмп се зарича да затвори правителството, но да построи стената с Мексико

Пак нападна медиите