По време на обръщението си в Деня на независимостта в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп очаквано "удари" отново старите си врагове - радикалната левица и медиите, съобщи The Hill.

"Сега сме в процес на победа над радикалната левица, марксистите, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", заяви президентът.

Тръмп обвини медиите в клевета - не само на него и други републиканци, но и на военните сили.

"Вие клеветите не само мен, американски народ, но поколения герои, които са дали живота си за Америка."

Той критикува медийното отразяване на протестите срещу полицейското насилие.

Едно от основните искания на протестиращите беше премахването на статуи и паметници на Конфедерацията от обществени места. В някои щати демонстрантите свалиха или строшиха статуите.

Тръмп се похвали с броя тестове в САЩ след рекордните 50 000 случая

Тръмп се похвали с броя тестове в САЩ след рекордните 50 000 случая

Отново обвини "фалшивите новини"

Той счита също така, че нацията е постигнала голям напредък в борбата с вируса, а смъртността е намаляла.

Историята на САЩ е под обсадата на "крайноляв фашизъм". Това обяви американският президент Доналд Тръмп по време на реч пред "Планината Ръшмор" ден преди Деня на независимостта на Съединените щати, пише "Гардиън".

Според критици с речта си Тръмп отново прояви политиките на идентичността на белите хора.

Държавният глава изнесе своята реч пред "Планината Ръшмор" - национален паметник в САЩ, разположен в щата Южна Дакота, който символизира 130 г. от историята на САЩ. Между 1927 г. и 1941 г. са издялани лицата на четири американски президенти: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в опазването на страната и разширяването на територията ѝ. Вашингтон и Джеферсън са били робовладелци и тяхното наследство е поставяно под въпрос след убийството на американеца Джордж Флойд в Минеаполис през май тази година, което предизвика вълна от протести и събаряне на десетки статуи на исторически личности от Конфедерацията.

Тръмп: Историята на САЩ е под обсадата на "крайноляв фашизъм"

Тръмп: Историята на САЩ е под обсадата на "крайноляв фашизъм"

Държавният глава защити символизма на статуите и паметниците

Президентът не показа, че приема общественото мнение, а по-скоро отново се обяви за "закон и ред", заканвайки се да наложат тежки наказания на всеки, който посмее да руши паметници и да сменя имената на военни бази.