Турският президент Реджеп Ердоган получи изключителен жест от своя американски президент Доналд Тръмп, съобщи АП.

Тръмп показа изключителен жест и посрещна на входа на Белия дом Ердоган. Това не е случайно, защото това е първата среща на четири очи между двамата държавни глави.

Ердоган и Тръмп се срещат на фона на разногласия по въпроса за сирийските кюрдски милиции.

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп.

"В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", припомни американският президент.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД, а също и с ПКК.

"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом.

След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове.

"Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.

Тръмп е категоричен, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там.

Той заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма.