Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че ако бъде преизбран, администрацията му ще наложи мита на всяка компания, която създава работни места на друго място, а не в страната, предаде "Ройтерс".

"Ние ще наложим тарифи на всяка компания, която остави Америка да произвежда работни места в чужбина", заяви Тръмп в речта си при приемане номинацията си на Републиканската национална конвенция.

"Ще направим така, че нашите компании и работни места да останат в страната ни. Програмата на Джо Байдън е направена в Китай. Програмата ми е направена в САЩ. "

Припомняме, че Съединените щати и Европейският съюз по-рано този месец обявиха сделка на стойност около 200 милиона долара.

Въвеждат 25% мита за внос на френски стоки в САЩ

Въвеждат 25% мита за внос на френски стоки в САЩ

От януари следващата година

Тя е с цел намаляване на вносни мита за малка гама от продукти, включително американски омари, в знак на облекчаване на трансатлантическото търговско напрежение.

Съгласно споразумението ЕС ще премахне митата от 8% до 12% върху вноса на омари, докато Съединените щати ще намалят наполовина митата върху вноса на определени стъклени предмети, керамика, запалки за еднократна употреба и готови храни.

За да се съобразят с правилата на Световната търговска организация, намалените мита ще се прилагат за всички членове на СТО, въпреки че продуктите са избрани така, че да увеличат взаимните ползи.