Президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под закон за отмяна на въведената от бившия държавен глава Барак Обама забрана интернет доставчиците да продават информация за клиентите си, съобщава Ройтерс.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е победа за интернет доставчиците и удар върху защитниците на личните права на хората.

Миналата седмица републиканците в Конгреса прокараха мярката, която не беше подкрепена от демократите.

Острите критики на защитниците на правата не промениха решението на Белия дом, с което се облагодетелстват компании като AT&T Inc, Comcast Corp и Verizon Communications Inc.

Законът отменя регулации, приети през октомври 2016 г. от Федералната комисия за телекомуникации, които изискват от интернет доставчиците да полагат повече усилия за защита данните на клиентите си, отколкото Google и Facebook.

Правилата не бяха влезли в сила, но щяха да принудят интернет доставчиците да търсят съгласието на потребителите преди да използват точното местоположение, финансова информация, здравна информация, информация за децата и историята от сърфирането в интернет за реклами и маркетинг.

Според републиканците правилата на Обама несправедливо предоставят на сайтовете възможност да събират повече информация от интернет доставчиците.

В петък от Comcast, Verizon и AT&T Inc съобщиха, че доброволно са се ангажирали да не продават информацията на клиентите си.