Франция откри високопатогенен вирус птичи грип в птицеферма в северната част на страната, съобщава "Ройтерс".

Властите поясниха, че все още не са идентифицирали щама. Предстои умъртвяване на птиците и дезинфекция на фермата, за да се предотврати разпространението на болестта.

Това е поредното от няколко огнища сред птицефермите в Европа и Азия през последните седмици и е знак, че вирусът отново се разпространява бързо.

Няколко случая на тежък птичи грип вече бяха открити във Франция през последния месец сред домашни птици в стопанства тип "заден двор", както и при диви птици. Това накара правителството да задължи домашните птици да се държат на закрито.

Франция обяви повишено ниво на опасност заради заплаха от птичи грип в Европа

Франция обяви повишено ниво на опасност заради заплаха от птичи грип в Европа

За птици в зоологически градини, които не могат да бъдат приютени, се въвежда задължителна ваксинация

Огромна вълна на птичи грип миналата зима принуди властите да унищожат над 3 милиона патици в югозападния регион на страната, известен с производството на пастет от гъши дроб.

Огнищата могат да накарат страните вносителки, особено тези в Азия, да наложат търговски ограничения върху птичите продукти.

Също така те предизвикват тревога сред епидемиолозите, тъй като вирусът може да се предаде на хората, особено докато светът все още се бори с пандемията от COVID-19.

Птичият грип или инфлуенцата по птиците често се разпространява от мигриращи диви птици.

Полша с огнища на високопатогенен птичи грип H5N1 в птицеферми

Полша с огнища на високопатогенен птичи грип H5N1 в птицеферми

Във ферми за пуйки, гъски и пилета бройлери