Министърът на земеделието и храните на Франция Жулиен Денорманди обяви повишаване на нивото на заплаха заради бързото разпространение на птичия грип в Европа, съобщава френското министерство.

"Развитието на епизоотията от птичи грип в Европа ни принуждава сега да повишим нивото на опасност и да предприемем мерките, които са необходими, за да гарантираме защитата на нашата индустрия", се казва в съобщението на Денорманди.

От министерството уточняват, че поради повишения риск от заразяване птиците трябва да се държат на закрито или под мрежи. В същото време се въвежда задължителна ваксинация за птици в зоологически градини, които не могат да бъдат поставени в приют. Друго ограничение се отнася до забраната за състезание на пощенски гълъби.

Умъртвяват 40 000 кокошки заради огнище на птичи грип в Пловдивско

Умъртвяват 40 000 кокошки заради огнище на птичи грип в Пловдивско

Заразата е установена във ферма за кокошки носачки в село Трилистник

От министерството подчертаха, че тези мерки трябва да бъдат придружени от ежедневен мониторинг на състоянието на птиците във всички ферми.

Според агенцията от началото на август са регистрирани 130 случая на птичи грип в дивата природа и в птицефермите в Европа, особено по бреговете на Северно и Балтийско море. Три огнища на инфекция са открити в департаментите Ардени и Ена.

Инфлуенцата по птиците е остро инфекциозно вирусно заболяване, което засяга храносмилателните и дихателните органи и води до смърт на птиците. По правило носителите са диви птици. Повечето щамове на това заболяване, включително H5N8, не са вредни за хората.

Увеличаване на птичи грип при хора в Китай - "вирус, който причинява висока смъртност"

Увеличаване на птичи грип при хора в Китай - "вирус, който причинява висока смъртност"

21 човешки инфекции с H5N6 инфлуенца, има много критично болни и поне 6 мъртви