Скокът в броя на хората в Китай, заразени с птичи грип тази година, поражда загриженост сред експертите, които казват, че циркулиращият преди това щам изглежда се е променил и може да е по-заразен за хората, съобщава "Ройтерс".

Китай е докладвал на Световната здравна организация (СЗО) за 21 човешки инфекции с подтипа H5N6 инфлуенца по птиците през 2021 г., в сравнение с само пет миналата година, се казва в съобщението.

Въпреки че числата са много по-ниски от стотиците заразени с H7N9 през 2017 г., инфекциите са сериозни, оставяйки много критично болни и поне шестима мъртви.

"Увеличаването на случаите на хора в Китай тази година предизвиква загриженост. Това е вирус, който причинява висока смъртност", каза Тийс Куикен, професор по сравнителна патология в Медицинския център на университета Еразъм в Ротердам.

Повечето от случаите са били в контакт с домашни птици и няма потвърдени случаи на предаване от човек на човек, каза СЗО, която подчерта нарастването на случаите в изявление.

В него се казва, че е необходимо по-нататъшно спешно разследване, за да се разбере рискът и увеличаването на разпространението върху хората.

Оттогава 60-годишна жена в провинция Хунан бе приета в болница в критично състояние с грип H5N6 на 13 октомври, според изявление на правителството на Хонконг.

Въпреки че са докладвани случаи на H5N6 при хора, не са докладвани огнища на H5N6 при домашни птици в Китай от февруари 2020 г.

Китай е най-големият производител на птици в света и водещ производител на патици, които действат като резервоар за грипни вируси.

Китайски учени предупреждават за заплаха от пандемия от птичи грип

Китайски учени предупреждават за заплаха от пандемия от птичи грип

Нова заплаха

Китайският център за контрол и превенция на заболяванията не можа да бъде намерен за коментар относно нарастването на случаите на H5N6 при хора. Въпреки това, проучване, публикувано на уебсайта му миналия месец, казва, че "нарастващото генетично разнообразие и географско разпространение на H5N6 представляват сериозна заплаха за птицевъдната индустрия и човешкото здраве".

Вирусите на инфлуенцата по птиците постоянно циркулират сред домашни и диви птици, но рядко заразяват хората.

Въпреки това еволюцията на вирусите, която се е увеличила с нарастването на популациите от домашни птици, е основна загриженост, тъй като те могат да се превърнат във вирус, който се разпространява лесно между хората и да предизвика пандемия.

Най-голям брой заразени с H5N6 са в югозападната провинция Съчуан, въпреки че случаи са докладвани и в съседните Чунцин и Гуанси, както и в провинциите Гуандун, Анхуей и Хунан.

Най-малко 10 са причинени от вируси, генетично много подобни на вируса H5N8, който опустоши птицеферми в Европа миналата зима и също така уби диви птици в Китай.

Това предполага, че последните инфекции с H5N6 в Китай може да са нов вариант. "Възможно е този вариант да е по-заразен за хората ... или може да има повече от този вирус в домашните птици в момента и затова повече хора се заразяват", каза Куикен.

Четири от случаите на Съчуан са отглеждали домашни птици и са били в контакт с мъртви птици. Друг е купил патица от пазар за живи домашни птици седмица преди да развие симптоми.

Китай ваксинира домашните птици срещу инфлуенца по птиците, но ваксината, използвана миналата година, може само частично да предпази от нововъзникващи вируси, предотвратявайки големи огнища, но позволявайки на вируса да продължи да циркулира, каза Филип Клаес, регионален лабораторен координатор в Центъра за спешна помощ по трансгранични болести по животните в хранителната и Земеделска организация.

Министерството на земеделието и селските райони не отговори на искане за коментар. Фермите в задни дворове в Китай са често срещани и много хора все още предпочитат да купуват живи пилета на пазарите.

Град Гуилин в регион Гуанси, който има два случая на хора през август, заяви миналия месец, че е спрял търговията с живи домашни птици на 13 градски пазара и ще премахне търговията в рамките на една година.

Китай съобщи за първи случай в света на птичи грип H10N3, поразил човек

Китай съобщи за първи случай в света на птичи грип H10N3, поразил човек

Успокояват, че рискът от широкомащабно разпространение е нисък

В началото на 2021 г. Русия регистрира първи случаи на предаване на птичия грип АН5N8 от птици на хора.

В началото на 2020 г. китайските власти разследваха тогава мистериозна вирусна пневмония, която зарази десетки хора в централния град Ухан, след което се превърна в световна пандемия COVID-19.

Преди дни, бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че в Института по вирусология в Ухан се провеждат военни експерименти, а служителите в лабораторията са си сътрудничели с армията.

Припомняме, по-рано от Белия дом обявиха, че все още не се изключва версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория. Те цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателните служби на страната допускат две версии за произхода на вируса - предаване на хора от животно или изтичане от лаборатория.

В рамките на 90 дни разузнаването трябва да извърши анализ и да информира американския държавен глава.

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора.

Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, с или без съдействието на Китай.