Законодателният орган на Хонконг прие подкрепения от Пекин законопроект за забрана поругаването на националния химн на Китай, информира АФП.

Жителите на Хонконг почитат жертвите на кръвопролитията на "Тянанмън"

Жителите на Хонконг почитат жертвите на кръвопролитията на "Тянанмън"

Това съвпада с планираното гласуване на спорен закон

Критици алармират, че това е още един ход на китайските власти да смажат дисидентите в полуавтономния град.

41 депутати гласуваха в подкрепа на проектозакона, а един законодател се обяви против. Продемократичните сили бойкотираха гласуването и вместо това скандираха срещу законопроекта.

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Вашингтон критикува действията на властите в Хонконг

Преди гласуването дебатът беше прекъснат от протестиращи. Наложи се полицията и пожарната да влязат в законодателния орган, след като двама продемократични депутати хвърлиха миризлива течност в протест срещу извършените от Китай кръвопролития на площада "Тянанмън" в Пекин преди 31 г. Днес хонконгците почитат годишнина от събитията на "Тянанмън".

Снимка 482176

Източник: ЕПА

Прокараният законопроект предвижда наказание при обида на химна от три години затвор или глоба до 9042 щатски долара. В него се казва, че всички хора и организации трябва да почитат националния химн, да го свирят и пеят при "съответните случаи".

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

Заради китайското законодателство

Седем месеца Хонконг е погълнат от масови протести, които понякога прерастват и в насилие. В отговор на демонстрациите миналия месец Пекин обяви планове да наложи закон за националната сигурност.