Хонконг отбелязва годишнината от кръвопролитните протести на "Тянанмън" в Пекин със церемонии по палени на свещи из града, след като властите забраниха масово бдение, информира АФП.

Това съвпада с планираното гласуване на спорен закон.

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Вашингтон критикува действията на властите в Хонконг

Откритото обсъждане на бруталното потискане на протестите на "Тянанмън" е забранено в континентален Китай, където стотици, според някои изчисления хиляди, изгубиха живота си. Китайски танкове смазаха организираните от студенти протести за демократична реформа в Пекин на 4 юни 1989 г.

Но жителите на полуавтономния Хонконг пазят спомена жив през последните три десетилетия с организирането на ежегодно масово бдение. Това е единственото място в Китай, където е позволена подобна масова проява във връзка с годишнината.

Тази година службата е забранена на основание пандемията от коронавирус. Около традиционното място на службата Victoria Park са издигнати огради и има засилено полицейско присъствие.

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

Заради китайското законодателство

Но организаторите призоваха жителите да запалят свещи в памет на жертвите в 20,00 часа (12,00 часа по Гринуич), където могат.

Седем месеца Хонконг е погълнат от масови протести, които понякога прерастват и в насилие. В отговор на демонстрациите миналия месец Пекин обяви планове да наложи закон за националната сигурност.

Отделно днес депутатите в Хонконг гласуват спорен закон за националния химн, който предвижда до три години затвор, ако бъде поруган. Днес дебатът в парламента беше спрян, след като опозиционен депутат предизвика суматоха в пленарна зала като протест за кръвопролитията на "Тянанмън".

Хонконг забрани бдение за събитията на "Тянанмън" за първи път от 30 г.

Хонконг забрани бдение за събитията на "Тянанмън" за първи път от 30 г.

Организаторите на бдението обвиниха полицията в използване на вируса като извинение