Полицията в Хонконг забрани предстоящото бдение по повод годишнина от кръвопролитията на площад "Тянанмън" в Пекин, посочвайки като причина пандемията от коронавирус, информира АФП.

Китайските медии и властите в Хонконг се нахвърлят на Тръмп

Китайските медии и властите в Хонконг се нахвърлят на Тръмп

Китай се е подготвил за най-лошото, независимо колко далеч ще стигне САЩ

За първи път за 30 г. хонконгските власти забраняват ежегодните бдения, които се провеждат на 4 юни и обикновено привличат много хора. Хонконг е единствената китайска територия, където се позволява отбелязването на годишнината.

Миналата година събитието привлече много хора и се проведе седмица преди продължителите седем месеца продемократични протести.

САЩ разпродават имоти в Хонконг

САЩ разпродават имоти в Хонконг

Решението е на Държавния департамент

Но тази година полицията обяви, че не разрешава бдението, тъй като "представлява голяма заплаха за живота и здравето на обществото". АФП се е сдобила с писмо с възраженията, изпратено до организаторите.

Като цяло хонконгските власти успяват да държат под контрол разпространението на коронавируса. В полуавтономния град има над 1000 заразени и четирима починали. През последните седмици властите отвориха баровете, ресторантите, фитнесите и кината.

Санкции срещу Китай не са вариантът за разрешаване на кризата с Хонконг, вярва Брюксел

Санкции срещу Китай не са вариантът за разрешаване на кризата с Хонконг, вярва Брюксел

Това решение допълнително поставя под въпрос волята на Китай

През последните два дни бяха регистрирани пет случая, с което се прекрати близо две седмици без нови заразени с коронавирус.

Организаторите на бдението обвиниха полицията в използване на вируса като извинение за забрана на мероприятието. Hong Kong Alliance организира ежегодното бдение от 1990 г. Организаторите призоваха жителите да запалят свещ в 20,00 часа в четвъртък и да запазят минута мълчание.

Миналата седмица китайският парламент прие решение, заобикаля законодателния орган на Хонконг, за прокарване на закон за борба с "тероризма" и "сепаратизма" в полуавтономния град.

По време на събитията на "Тянанмън" през 1989 г. китайското правителство изпрати танкове и войници срещу студентските протести за демокрация и прекратяване на корупцията. Стотици студенти са убити, а според някои данни повече от 1000 са жертвите.

Годишнината от събитията в Пекин вероятно ще съвпадне с опита на хонконгския парламент да гласува спорен закон, забраняващ поругаването на националния химн на Китай.