Китайските държавни медии и правителството на Хонконг се нахвърлят срещу заплахите на американския президент Доналд Тръмп, който обеща да прекрати специалния статут на Хонконг, ако Пекин наложи нови закони за националната сигурност на града, съобщава "Ройтерс".

Тръмп обеща в петък "да предприеме действия за отмяна на преференциалното третиране на Хонконг като отделна митническа и пътна територия" и да наложи санкции на неуточнени лица заради новите закони на Пекин за азиатския финансов център.

Но държавните медии в Китай заявиха, че това ще навреди повече на Съединените щати.

"Ефектът от санкциите, който Съединените щати размахват, няма да изплаши Хонконг и няма да свали Китай", пише в коментар китайският People's Daily, използваше името "Жон Шен", което означава "Гласът на Китай", често използвано за становището на вестника по въпросите за външната политика.

Global Times пише, "Китай вече се е подготвил за най-лошото... Независимо колко далеч ще стигне САЩ."

Говорителят на правителството на Хонконг изрази съжаление, че САЩ продължават да "клеветят и демонизират законните права и задължение на нашия суверен", да защитава националната сигурност.

САЩ разпродават имоти в Хонконг

САЩ разпродават имоти в Хонконг

Решението е на Държавния департамент

В знак на дипломатическо маневриране правителството на САЩ заяви, че ще пусне за продажба един от основните си имоти в Хонконг - луксозен жилищен комплекс на стойност около 650 милиона долара.

Говорител на американското консулство в Хонконг заяви, че това е част от глобална програма, която "засилва присъствието на правителството на САЩ в Хонконг" чрез реинвестиции в други области.

Представители на Китай и Хонконг оправдават законите, които ще бъдат директно наложени от Китай за възстановяване на реда в град. Те коментират, че законите ще се прилагат само за малък брой "създаващи проблеми".

Протестиращите обаче твърдят, че протестират срещу сериозното посегателство на Китай върху автономията и свободите на Хонконг, въпреки обещанието на Пекин да предостави на града висока степен на автономия по така наречената формула "една страна, две системи".

Планират се още протести през следващите седмици.

Санкции срещу Китай не са вариантът за разрешаване на кризата с Хонконг, вярва Брюксел

Санкции срещу Китай не са вариантът за разрешаване на кризата с Хонконг, вярва Брюксел

Това решение допълнително поставя под въпрос волята на Китай

Държави, включително САЩ, Канада и Великобритания, изразиха дълбока загриженост относно закона, като Великобритания заяви, че може да предостави разширени права за визи на голям брой жители на Хонконг.

"Демосисто", застъпническа група, ръководена от изтъкнат млад активист в Хонконг Джошуа Вонг, заяви, че законът за сигурността ще бъде "смърт за свободата в Хонконг".

Високопоставен служител в Хонконг, Ерик Цанг коментира, че не се интересува особено, ако бъде санкциониран от Вашингтон. "Не бих отишъл дори в Канада, в случай, че се опитат да ме хванат", обяснява Цанг пред местно радио.

Подробности за законите остават неясни дори за служители в Хонконг, но се очаква да бъдат приети от китайския парламент това лято. Законите ще забранят сецесията, подривната дейност, тероризма и чуждестранната намеса в Хонконг и ще бъдат наложени без никакъв местен законодателен контрол.

Хонконг предупреди САЩ, че премахването на специалния статут е "нож с две остриета"

Хонконг предупреди САЩ, че премахването на специалния статут е "нож с две остриета"

Напомнят, че са най-големият търговски партньор на САЩ с излишък от $297 млрд.