Каналът за корабоплаване на пристанището на Балтимор бе отворен отново, 11 седмици след като мостът Франсис Скот Кий се срути, след като беше ударен от товарен кораб. Това предаде БиБиСИ.

Инженерният корпус на армията на САЩ заяви, че проходът, където мостът Франсис Скот Кий рухна, вече е безопасен за транзит. Каналът с ширина 700 м и и дълбочина 15 м е възстановен до първоначалните си оперативни размери.

На 26 март 2024 г. контейнеровозът "Дали" се удари в моста, разрушавайки част от него и причинявайки смъртта на шестима души. Катастрофата остави кораба блокиран под останките в река Патапско. Миналия месец "Дали" беше преместен от влекачи, една от последните стъпки, необходими за разчистване на корабните маршрути преди повторното отваряне на канала.

Аварийни екипи трябваше да премахнат 50 000 тона отломки. Около 2000 спасители, включително стотици специалисти от цял ​​свят, работиха за премахването на купчината от стомана и бетон с помощта на флотилия от влекачи и повече от дузина плаващи кранове.

ФБР и бреговата охрана на САЩ разследват инцидента.

Пълното възстановяването на участъка ще отнеме повече от четири години и ще струва до 1,9 милиарда долара.

Пристанището в Балтимор заработва на пълен капацитет до края на май

Пристанището в Балтимор заработва на пълен капацитет до края на май

До края на април се отваря нов канал