В руската Тюменска област, при авария на подземен тръбопровод в Карамовското находище, са изтекли около 3000 кубични метра петрол, съобщиха радио "Свобода" и ТАСС.

Според местните власти - в Ямало-Ненецкия автономен окръг, разливът не застрашава водни обекти и околната гора. Авариралият участък е изолиран, а нефтът се транспортира по резервна тръба.

От "Газпромнефт-Ноябрскнефтегаз" отричат, че става дума за изтичане на 3000 кубични метра. Според компанията замърсяването е на площ от 250 квадратни метра. Не се уточнява както е количеството на изпуснатото природно гориво.

По-рано руските медии съобщиха за друг инцидент - в република Коми, при авария на петролен колектор се изпуснати около 90 тона течност, съдържаща нефт. Замърсяването е засегнало почвата и водите на река Колва, съобщава "Новая газета" с позоваване на местната администрация и на пресслужбата на "ЛУКОЙЛ-Коми".

Според съобщение на "ЛУКОЙЛ", изтичането е на около 300 метра от брега на реката, затова основната част от замърсяването е в почвата. Заради аварията в Коми е въведен режим на извънредна ситуация.

По данни на местната администрация разливът на сушата вече е локализирано. Предстои да бъде направена техническа и биологическа рекултивация.

Съобщава се и за трети разлив от резервоар на дъщерна компания на печално известната "Норникел". По информация на Дойче веле, от резервоар на Таймирската топливна компания в Красноярския край са изтекли около 200 литра дизелово гориво.

Уточнява се, "че по отстраняването на последиците работят 54 специалисти и 13 единици техника.

През миналата година от електроцентрала на "Норникел" изтекоха 21 000 тона дизел.

 Екокатастрофите в Норилск вече са две – кой стои зад замърсителя „Норникел”

Екокатастрофите в Норилск вече са две – кой стои зад замърсителя „Норникел”

Олигархът Владимир Потанин е в тесни връзки с Кремъл...