Перспективите на холандския премиер Марк Рюте да сформира бързо ново правителство отслабнаха в събота, тъй като възможният коалиционен партньор отхвърли присъединяването към нова администрация, водена от него, предаде "Ройтерс". Решението направи практически невъзможно прогнозирането на резултата.

Марк Рюте спечели вота на доверие

Марк Рюте спечели вота на доверие

Холандия преодоля политическата криза

Припомняме, че вчера Руте спечели вота на недоверие. Сега той трябва да сформира четвъртото си правителство, откакто стана премиер на страната, след явна победа на изборите, проведени на 17 март.

В страната съставът на парламента по традиция е пъстър и страната обикновено се управлява от сложни коалиции. Междувременно, в политическата несигурност, Холандия е под строга блокировка, свързана с коронавируса, която трябва да приключи на 20 април.

Нидерландия бе една от първите държави от Европейския съюз, организирали избори в условията на пандемията от новия коронавирус. Гласуването продължи три дни - от понеделник до сряда, - за да бъде избегнато струпването на хора с цел да бъде предотвратено разпространението на вируса, който досега причини смъртта на повече от 16 хиляди души в страната с население от около 17 милиона души.

Но лидерът на ChristenUnie Герт Ян Сегерс, в интервю за вестник Nederlands Dagblad, каза: "Не можем да бъдем част от четвърто правителство на Рюте". ChristenUnie (Християнски съюз) е една от четирите партии в правителството, ръководени от консервативната партия на премиера.

Тъй като всички партии извън коалицията му гласуваха незабавно отстраняването му в петък, сегашните му партньори изглеждаха единствената възможност. Но Руте каза, че не е на път да се откаже от усилията си. "Все още съм готов да се боря", каза той пред репортери.

В Нидерландия гласуват три дни на парламентарни избори

В Нидерландия гласуват три дни на парламентарни избори

54-годишният Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г

Проучване на общественото мнение, публикувано след дебата за вот на недоверие, показа, че подкрепата му сред широката общественост е спаднала до 25%, от 54% седмица по-рано.

Политолози предрекоха и възможен сценарий за служебно правителство с Руте като премиер.