Холандските избиратели масово гласуват на последния ден от парламентарните избори, които са разтеглени три дни заради епидемията от коронавируса. Очаква се премиерът Марк Рюте да управлява четвърти пореден мандат, информират "Ройтерс" и АФП.

Изборите се разглеждат като референдум за действията на правителството по време на кризата.

В Нидерландия гласуват три дни на парламентарни избори

В Нидерландия гласуват три дни на парламентарни избори

54-годишният Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г

Предизборната кампания предимно се проведе във формата на телевизионни дебати заради наложения вечерен час и забраната за събирания.

Противниците на Рюте го критикуват заради мудната имунизационна кампания, но в същото време срещат проблеми при опитите да се различат, тъй като подкрепят правителствената политика.

"Поемам отговорност през последните 10 г.", заяви на финалния дебат във вторник вечерта 54-годишният Рюте, един от най-дълго управлявалите лидери в Европа. "Опитвам се да управлявам при трудни обстоятелства", добави той.

Около 13 милиона избиратели могат да изберат измежду десетките партии, които се борят за места в 150-местния парламент. Първите екзитпол резултати се очакват малко след приключването на изборния ден в 20:00 часа по Гринуич тази вечер.

Уязвимите групи и възрастните, които могат да гласуват по пощата или с други варианти, бяха насърчавани да гласуват през първите два дни на вота, а останалата част от населението в сряда.

Лявоцентристката партия Демократи 66, която участва в коалицията на Рюте, увеличи подкрепата си в последния момент след силното представяне на дебатите на нейния лидер Сигрид Кааг, която служи като Специален координатор на ООН за Ливан през 2015-2017 г.

Последните социологически проучвания, проведени след началото на вота в понеделник, сочат, че Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте ще спечели около 25% от гласовете, а Демократи 66 ще спечелят между 12 и 14%, колкото и Партията на свободата на Герт Вилдерс, която е водещата опозиционна партия.

Това означава, че партията на премиера ще вземе малко повече от настоящите 32 депутатски места.

На изборите участват 37 партии.

Политически анализатори коментират пред АФП, че изборите са за COVID-19.

Нидерландия има повече от 1,1 милиона случая и над 16 000 починали от коронавируса.

В неделя се проведоха протести срещу Рюте, които завършиха с използване на водни оръдия срещу демонстрантите.

През януари правителството на Нидерландия подаде оставка заради скандал. Причината е доклад, в който правителството се обвинява в лошо управление на финансова помощ за детска грижа в периода от 2013 до 2019 г. Това е тласнало хиляди семейства във финансова криза.

След последните избори през 2017 г. коалиционните преговори продължиха 7 месеца. Анализатори смятат, че сега разговорите вероятно ще бъдат тежки.