Правителството работи енергично, за да осигури оставането на гражданите на ЕС във Великобритания след напускането на съюз, но това ще зависи от реципрочното право на британците в Европа.

Това заяви британският премиер Дейвид Камерън по време на дебат в парламента - последното му участие в парламентарен дебат като министър-председател на страната, съобщава „Гардиън”.

По-късно днес той ще връчи оставката си на кралицата. Днес се очаква вътрешният министър Тереза Мей да поеме управлението на страната.

Запитан дали правото на престой на гражданите на ЕС в Обединеното кралство може да бъде отменено или да бъдат депортирани, когато държавата напусне съюза, Камерън отговори, че „няма абсолютно никакъв шанс това да се случи”.

По отношение на бъдещите преговори с ЕС Дейвид Камерън заяви, че Великобритания трябва да бъде възможно най-близо до ЕС. 

Великобритания ще остане „най-близкият партньор” след „развода”, смята той.

Камерън посъветва Мей Великобритания да поддържа близки отношения с Европа в областта на търговията, сътрудничеството и сигурността.

ДАЕШ („Ислямска държава”) отстъпва. Стратегията срещу групировката работи, коментира той групировката. 

Според Камерън терористичната организация е загубила 45% от територията си в Ирак. Той разкри, че потокът от чуждестранни джихадисти е спаднал с повече от 90%, допълвайки, че 25 хиляди терористи са убити.

Британският премиер смята, че сирийските кюрди вършат ценна работа, допълвайки, че Обединеното кралство може да им предостави по-голяма медицинска помощ.

По време на дебата лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин благодари на Камерън за службата му. Той изтъкна, че често не е бил съгласен с премиера, но специално го похвали за осигуряването на подкрепа за освобождаването на Шакер Амер и за прокарването на законодателството за гей браковете.

По думите на премиера един от любимите му моменти като премиер е прокарването на законодателството за гей браковете.

Корбин разкри, че е задал 179 въпроса на Камерън. Премиерът от своя страна изтъкна, че е отговорил на 5 500 въпроса в Камарата на общините, но ще остави на другите да преценят как е отговорил. В продължение на 92 часа е отговарял на запитвания.

Камерън беше аплодиран от торите, либералдемократите, Демократическата юнионистка партия, от някои лейбъристи, но не и от всички.