Канадските власти ще приемат 40 хиляди афганистанци, които са евакуирани с помоща на САЩ и други страни от Афганистан. Това съобщи във вторник премиерът Джъстин Трюдо в Twitter.

"Канада ще приеме 40 000 афганистански бежанци и призоваваме други държави да засилят усилията си за безопасно презаселване на [афганистански] бежанци", пише той.

Отава ще приеме не само афганистанците и техните семейства, които са помагали на канадските военни по време на военната кампания на западните страни, но и тези, чийто статут съответства на канадските хуманитарни програми.

В края на август канадският министър по имиграцията, бежанците и гражданството Марко Мендичино обяви, че Канада ще приеме до 5000 афганистански бежанци, включително тези, евакуирани в САЩ и трети страни. По-рано Канада успя самостоятелно да изведе 3,7 хиляди души от Афганистан, включително канадски граждани и бежанци. През последните два месеца, по искане на Отава, повече от 100 канадци и афганистанци бяха изведени от Афганистан в Катар и ще бъдат презаселени в Канада.

G20 търси начин за спешно подпомагане на Афганистан, без да се финансират талибаните

G20 търси начин за спешно подпомагане на Афганистан, без да се финансират талибаните

Заплаха от хуманитарна катастрофа…

Страните от Г-20 ще продължат да се застъпват за правата на човека в Афганистан и ще се стремят да предоставят на афганистанците необходимата хуманитарна помощ, каза Трюдо.

"Днес говорих с лидерите на Г-20 за ситуацията в Афганистан. Световната общност се ангажира да защитава правата на човека, включително жените и момичетата и ние ще продължим да използваме гласа си, за да гарантираме на афганистанците достъп до хуманитарна помощ", обясни ръководителят на канадското правителство.

Извънредна среща на върха на Г-20 относно ситуацията в Афганистан се проведе във вторник чрез видеоконференция. На срещата присъстваха и представители на международни хуманитарни и финансови организации.

Трюдо обеща правителство през октомври

Трюдо обеща правителство през октомври

Канада след избори