Премиерът на Гърция Алексис Ципрас започна кампанията си за предстоящите парламентарни избори с призив към гръцките избиратели да дадат втори шанс на правителството му да действа с развързани ръце, пише "Гардиън".

Разкривайки предизборната програма на СИРИЗА след официално поискване разпускане на парламента, Ципрас призна "гнева и умората", които доведоха до съкрушителната загуба на изборите за Европейски парламент. Той обеща да открие нови работни места и да намали данъците - централна част от програмата.

Ципрас поиска разпускане на парламента и насрочване на избори

Ципрас поиска разпускане на парламента и насрочване на избори

Премиерът обяви решението си след загубата на евровота

"Гърците имат право на надежда", обяви премиерът пред кадри на партия СИРИЗА и припомни годините на стриктен контрол от кредиторите.

"Трябва да стиснем зъби и да вземем трудни решения по пътя, който изобщо не е лесен...Разбирам гнева и умората на мнозина, но ние заслужаваме шанс да управляваме за първи път без ръцете ни да са завързани", призова той.

Ципрас беше принуден да свика предсрочни избори четири месеца преди вота, след като СИРИЗА изгуби с безпрецедентните 9,5% разлика от основната опозиционна партия "Нова демокрация" на евровота и с по-голяма разлика на местните избори през май.

Предсрочните избори ще се проведат на 7 юли.

Загубата на левицата е описвана от някои високопоставени членове на СИРИЗА като "огромен шок". Партията е изгубила подкрепата на средната класа, която е сериозно засегната от по-високите данъци. Като друга причина се посочва необичайно ниската избирателна активност.