Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е против откриване на мигрантски центрове в Африка и на Балканите, информира B92.

По време на минисрещата на върха в Брюксел в неделя няколко евролидери са подкрепили откриване на центрове за проверка на бежанци в Северна Африка и на Балканите. На срещата 16 страни членки на ЕС се опитаха да намерят европейско решение на мигрантския проблем.

Макрон заплаши със санкции "бунтарите" в ЕС

Макрон заплаши със санкции "бунтарите" в ЕС

Кризата с мигрантите изисква

От началото на годината в Европа са пристигнали 40 000 души, включително 16 000 в Италия, 12 000 в Гърция и 12 000 в Испания.

Насърчени от успешното споразумение с Турция за намаляване на мигрантския поток към Европа, евролидерите обмислят възможността за откриване на центрове в Алжир, Египет, Либия, Мароко, Нигер, Тунис и Албания.

Премиерите на Дания, Белгия и Люксембург подкрепят идеята за мигрантски центрове извън ЕС, но подчертават необходимостта от спазване на международното право.

Но гръцкият министър-председател е сериозно резервиран по отношение на плана. Той предпочита ревизия на европейската бежанска система, подсилване на бежанските центрове в ЕС, подкрепа за транзитните държави и замяна на Фронтекс с по-силна европейска гранична полиция и брегова охрана.