Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) се готви да започне удари с безпилотни самолети срещу заподозрени екстремисти в Либия, свързани с терористичните групировки ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда" от база в североизточната част на Нигер, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Нигерски и американски официални представители са уточнили пред изданието, че агенти на ЦРУ изстрелват разузнавателни дронове от малко летище в град Дирку. Летището е модернизирано, като включва нови писти и постове, свързани със сигурността.

Вътрешният министър на Нигер Мохамед Базум е признал за наличието на безпилотните самолети, но не е дал повече информация, докато кметът на Дирку Бубакар Джером уверил, че дроновете са помогнали за подобряването на сигурността на града.

Този ход дава засилена роля на ЦРУ при удари с безпилотни самолети, промяна, извършена при управлението на президента Доналд Тръмп.

Неговият предшественик Барак Обама се опита да постави операциите с дронове под контрола на военните, чиято дейност не е толкова секретна и по-подлежаща на контрол в сравнение с ЦРУ, пише "Ню Йорк таймс".

Пентагонът разполага с база в столицата на Нигер Ниамей, от която предприе смъртоносни удари срещу екстремистите в Либия.

Либия, която има обща граница с Нигер, беше хвърлена в тотален хаос след свалянето от власт на бившия диктатор Муамар Кадафи през октомври 2011 г.