Операцията по издирването на изчезналите в Керченския пролив моряци от българския кораб „Ванеса" е продължила през цялата изминала нощ-

Това стана ясно от първото заседание на Регионалния щаб по спасяването на екипажа.

Ново щормово предупреждение в Керченския пролив и Азовско море
                     Още...

Той е създаден към администрацията на Темрюкския район на Краснодар и в него влизат ръководителите на пристанищата „Темрюк" и „Кавказ", представители на руското Министерство по извънредните ситуации, медицински учреждения, както и представители на прокуратурата и граничните служби.

Всички съдове, които се намират в района на пролива и Азовско море са предупредени за „нощното издирване на изчезнали моряци от товарен кораб „Ванеса".

Капитаните трябва да провеждат огледи на акваториите и при необходимост спешно да се свържат с пристанищата Керч, Новоросийск и Кавказ.

От щаба коментират, цитирани от ИТАР-ТАСС, че днешните издирвателни работи могат да бъдат затруднени от лошото време.

В района на потъването на „Ванеса" вълните са от 2 до 3,5 метра, скоростта на вятъра стига до 30 метра в секунда, температурата на въздуха е между минус 12-14 градуса.

Спасителните съдове, участващи в издирването бързо се заледяват, но въпреки всичко днес операцията продължава.
Освен спасителните кораби, участват и руски и украински вертолети Ми-8. Пограничните отряди са започнали огледи на крайбрежната ивица.

Засега обаче търсенето няма резултат.

Надеждата е във възможността спасителният сал, на който се предполага, че се намират моряците, да е скрит и досега да не е бил видян.

Припомняме, до момента от 11-членния екипаж - 10 българи и 1 украинец, са открити един жив наш моряк и четири тела, които още не са идентифицирани.

По последни информации от снощи, вертолети са забелязали два сала - единият обърнат, а на другия е имало четирима души, чието състояние не е могло да бъде определено.

Според първите впечатления за експерти, цитирани от руските медии, най-вероятната причина за инцидента е повреда на борда на кораба след силен удар на вълна.

От момента на трагедията с българските моряци на "Ванеса" вече са минали повече от 24 часа и с всеки час надеждите да бъдат открити оцелели намаляват.

Началникът на Морска администрация Николай Апостолов заяви в интервю за БНР, че корабът „Ванеса" не е бил претоварен.
Според Апостолов все още има надежда за откриване на оцелели моряци, ако те са с термокостюми и са на плота.

Днес за района на инцидента заминава експертна група от българското Министерство на транспорта, която ще се включи в разследването.