Турската полиция отново разгони протестиращи в столицата Анкара, като използва  гранати със сълзотворен газ и водни оръдия, съобщи Би Би Си.

Според информации в турските медии, около 20 души са арестувани заради подозрения, че са „организирали безредици".

Някои от протестиращите са хвърляли камъни срещу полицията.

Междувременно около 1000 души участваха в протестна акция на истанбулския площад „Таксим". Участниците изразиха негодуванието си от решението на властите да пуснат на свобода  полицай, за когото се предполага, че е убил един от протестиращите, като го е прострелял в главата.

Полицейският служител е освободен до започването на предстоящото дело по случая.

Видеозапис от трагичния инцидент, публикуван в интернет, предизвика нова вълна от възмущение в страната. Турските власти твърдят, че изстрелът е бил случаен.

От началото на протестите бяха убити четирима души.

Припомняме, мащабните протести, които продължават над 3 седмици, започнаха като знак на несъгласие с плановете на властите за застрояване на парка „Гези".Впоследствие прераснаха в недоволство от ислямистката политика на правителството

Вчера министрите на външните работи от страните в ЕС подкрепиха предложението на Германия да отложи с 4 месеца преговорите за приемана на Турция в общността заради полицейското по време на протестите.