Турците в Австрия се оплакват, че ги мислят за българи; според Дянков България можела да помогне на еврозоната; 61% от българите между 25 и 34 г. живеят при родителите си - това са някои от БГ-темите в чуждите медии днес, пише в коментар Дойче веле.

Във Винер Цайтунг е поместена статия със заглавието "Расизмът тече в гените на австрийците". Централна тема в публикацията е отношението към турските емигранти и най-вече предразсъдъците на австрийците спрямо тях. В материала е отредено място и на българите, които, според Сами Акпинар, генерален секретар на Съюза на турските демократи в Австрия, само разваляли имиджа на турците.

"На външен вид българите не се различават много от турците. Поради това ние, турците, често биваме обвинявани без причина заради лошото поведение на българите. От няколко години насам просяците и шарлатаните по улиците на Виена стават все повече. Някои от тях носят забрадки и говорят турски, въпреки че идват от България. Подобни сцени само засилват предразсъдъците на австрийците спрямо турците", казва Акпинар.

Швейцарското издание „20 минути" се пита дали свръхбогаташите в страната няма да се изселят към някои източноевропейски страни с по-ниски данъци, ако в Швейцария се приеме инициативата за въвеждането на данък наследство. Сред възможните дестинации била България, която обаче не се славела с правна сигурност.

В своя провокативна акция швейцарските млади социалисти подарили на един от "кандидат-изселниците" гигантски билет за пътуване до България - "страна, в която въпросните господа не биха прекарали дори отпуската си", заявил млад социалист пред медиите.

Американската телевизия СиЕнЕн излъчи интервю с българския вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, в което той казва: "Еврозоната сега има нужда от държави като България, които са със строга фискална политика." В разговора той посочва, че страни като България и Естония могат да помогнат на еврозоната.

Австрийският kleinezeitung.at пише, че над 61 на сто от българите на възраст между 25 и 34 години живеят все още при родителите си. Само за сравнение - средното ниво за ЕС е 32%. Най-самостоятелни са датчаните - 97% от хората в тази възрастова група са напуснали хотел "Мама".