Турски официални лица пристигнаха на гръцкия остров Лесбос в помощ прилагането на сключеното в петък споразумение между Анкара и Брюксел за справяне с мигрантската криза, съобщава Ройтерс.

Ден след влизането в сила на споразумението, което включва мерки за спиране на притока на мигранти към Европа, гръцките власти обявиха, че 1 662 души са пристигнали на гръцки острови до 7 часа тази сутрин.

Към 4:30 часа тази сутрин един плавателен съд на бреговата охрана е спасил 54 бежанци и мигранти в открито море. Te са закарани на пристанището в Лесбос. Мигрантите са част от новопристигналите 698 души на острова.

Мигрантите са откарвани с автобус на бреговата охрана до бежанския лагер „Мория”, където новопристигналите са регистрирани и чакат, докато им се разглеждат молбите за убежище.

ЕС и Турция се разбраха, от неделя връщаме обратно мигрантите
Обновена

ЕС и Турция се разбраха, от неделя връщаме обратно мигрантите

ЕС даде отстъпки на Анкара

Ако на мигрантите в лагера не им бъдат одобрени молбите, те ще бъдат върнати в Турция.

Два часа по-късно същият кораб на бреговата охрана е спасила 44 мигранти от Егейско море – много от тях избягали от Конго и Сиера Леоне.

Преди сключеното в петък споразумение мигрантите свободно се движеха извън лагера и се насочваха към фериботи, които се движат до основната територия на Гърция. Сега те са задържани в лагера, докато им се разглеждат молбите за убежище. Тези, които не са одобрени, ще бъдат върнати в Турция от 4 април.