Турският журналист Пелин Юнкер е осъдена на 13 месеца затвор за работата й по Paradise Papers, свързано с разследването на данъчни измами в офшорни зони, пише "Гардиън".

Тя е разкрила подробности за бизнес дейности на бившия премиер на Турция и синовете му.

Офшорна компания съди БиБиСи и „Гардиън” за Paradise Papers

Офшорна компания съди БиБиСи и „Гардиън” за Paradise Papers

Appleby иска обезщетение за разкритите конфиденциални юридически документи

Пелин Юнкер, член на Международния консорциум на разследващите журналисти, е призната за виновна от истанбулски съд в "клевета и обида" със статии за компании в Малта, които са били собственост на Бинали Йълдъръм и синовете му.

Йълдъръм беше премиер на Турция от 2016 до 2018 г., когато постът на министър-председател беше премахнат. Сега той е председател на турския парламент.

Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Повече от 13 млн. документа за 120 политици от различни държави бяха огласени

Пелин Юнкер обяви пред консорциума, че ще обжалва присъдата. Тя подчерта, че семейството на Йълдъръм е признало, че статиите за малтийския им бизнес са истина.

"Решението не е изненадващо за мен. Защото резултатът беше ясен от самото начало. Няма престъпно деяние или клевета в моите статии. Фактът е, че синовете на Бинали Йълдъръм имат малтийски компании. Бинали Йълдъръм вече призна, че имат такива компании. В обвинението също се признава", коментира журналистът.

Турция е държавата в света с най-много задържани журналисти. Към края на 2018 г. в турски затвори са вкарани 68 журналисти.

Консорциум от 90 медии разпространи изтичането на Paradise Papers от офшорни компании. Разкритията доведоха до разследвания в Швейцария и Аржентина, ускориха реформите в ЕС.