Две от ключовите медии в разследването на Paradise Papers заклеймиха предприетите срещу тях съдебни действия. Компания се опитва да принуди "Гардиън" и БиБиСи да разкрият документи, използвани от репортери, пише "Гардиън".

Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Повече от 13 млн. документа за 120 политици от различни държави бяха огласени

Волфганг Крах, главният редактор на "Зюддойче цайтунг", германският вестник, който се е сдобил с информацията, отбеляза, че е "изключително обезпокоен от опита да се принуди медия да предаде високо чувствителна информация, която може да застраши живота и здравето на източниците".

Крах поясни, че няма да позволи на "Гардиън" или на други партньори да разкриват изтеклите документи на трета страна.

Директорът на Международния консорциум за разследваща журналистика Джерард Райл, който координира проекта Paradise Papers, описа съдебния иск като "потенциално опасен момент в свободата на слово във Великобритания".

Офшорната компания Appleby е в центъра на историята срещу двете британски медии. Компанията също настоява "Гардиън" и БиБиСи да разкрият всички 6 милиона документа, които са на Appleby.

Appleby иска обезщетение за разкритите конфиденциални юридически документи. Според компанията документите са откраднати при хакерска атака и няма обществен интерес към историите, публикувани за Appleby и за клиентите им. Тя съди само "Гардиън" и БиБиСи.

Paradise Papers разкрива мащабното укриване на данъци в офшорни зони от физически и юридически лица. В проекта участват 380 журналисти от 96 медии в 67 държави. Консорциумът включва "Ню Йорк таймс", "Монд", ABC в Австралия и CBC News в Канада.