Холандският премиер Марк Рюте заяви, че турските санкции във връзка с дипломатическия скандал "не са толкова лоши", но са неуместни, съобщава "Гардиън".

Наложените от Анкара вчера рестриктивни мерки включват замразяване на всички дипломатически комуникации, но не се налагат икономически санкции.

"Продължавам да намирам за странно това, че в Турция говорят за санкции, когато виждате ние имаме причини да бъдем ядосани след случилото се този уикенд", каза Рюте.

Междувременно кметът на Ротердам заяви, цитиран от АП, че специализирани въоръжени полицаи, изпратени в събота вечерта на демонстрацията с турци, са имали разрешение да открият огън, ако е било необходимо.

Турция с твърди мерки срещу Холандия

Турция с твърди мерки срещу Холандия

Продължава да се задълбочава конфликтът между двете държави

Напрежението между двете държави ескалира в събота, когато Холандия не позволи на двама турски министри да говорят на политически мероприятия в Ротердам. В същото време турският лидер Реджеп Ердоган два пъти нарече холандското правителство "нацисти".

Вчера Анкара заплаши да преразгледа ключовото споразумение за спиране на потока от мигранти към Европа.

Холандия, Австрия, Германия, Дания и Швейцария, където има големи турски общности, решиха да не позволят да се провеждат политически събития с турски политици във връзка с референдума за конституционни промени в Турция през април.