Турското правителство скоро ще поднови усилията за промяна на конституцията и разширяване на президентските правомощия. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

Президентът на страната Реджеп Ердоган, който управлява Турция от 2003 година, настоява за нова конституция, която да превърне страната в президентска република. Социологически проучвания показват, че повечето турци са против промяната. Но Ердоган консолидира властта и народа след неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Турция трябва да даде на фактическата ситуация правен статут”, каза Йълдъръм пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Системата ще помогне на държавните институции да работят по-синхронизирано и ще осигури дълготрайна политическа стабилност, изтъкна той.

През 2014 година Ердоган беше избран за президент след три мандата като премиер. Сега президентската институция има предимно церемониален характер.

Щом веднъж приемем стъпки в тази посока и ще позволим или парламентът, или народът да решат”, изтъкна премиерът и обеща да работи в тясно сътрудничество с Ердоган за промените.

Всяка конституционна промяна трябва да бъде одобрена от най-малко 367 депутати в 550-местния парламент. Управляващата партия държи 317 места. Реформата ще отиде на референдум, ако получи подкрепата на 330 депутати.