Срокът за действието на споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море, който трябваше да изтече в неделя, е удължен. Това обяви в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu agency.

"В резултат на преговорите ни с двете страни, осигурихме удължаване на периода на споразумението, изтичащ на 19 март", каза Ердоган по време на церемония във вилаета Чанаккале.

Ердоган благодари на Русия, Украйна и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за усилията им удължаването на зърнената сделка.

Турция ще убеждава Русия за удължаване на зърнената сделка със 120 дни

Турция ще убеждава Русия за удължаване на зърнената сделка със 120 дни

Анкара се надява на положителен резултат

"Това споразумение, което до момента осигури транспортирането на 25 милиона тона зърно на световните пазари с повече от 800 кораба, е от жизненоважно значение за стабилността на глобалните хранителни доставки", коментира той.

Същевременно украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков съобщи, че сделката се удължава със 120 дни. "Благодарен съм на Антониу Гутериш, президента Ердоган, министър Хулуси Акар и всички наши партньори за придържането към доковореностите", пише той в Twitter.

Черноморската инициатива за износ на зърно беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и вече беше удължена веднъж - през ноември. Тя позволи износ на зърно от три украински пристанища.

Разнобой за зърнената сделка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60
Обновена

Разнобой за зърнената сделка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60

Москва проявявала "жест на добра воля", но Украйна не е доволна