Турция ще продължи разговорите за удължаване на споразумението за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна за 120 вместо за 60 дни. Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от "Ройтерс".

"Започнахме преговори в съответствие с първоначалния вариант на сделката. Продължаването ѝ е важно. Ще продължим контактите си по отношение на нейното удължаване за 120 дни вместо за два месеца", посочи той.

Акар поясни, че страните по споразумението ще направят оценка и ще вземат решение за по-нататъшното му удължаване. Той добави, че Анкара се надява на положителен резултат.

Вчера Украйна заяви, че ще се придържа към условията на споразумението, подписано миналата година, за 120-дневно удължаване на инициативата за износ на зърно през Черно море.

Разнобой за зърнената сделка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60
Обновена

Разнобой за зърнената сделка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60

Москва проявявала "жест на добра воля", но Украйна не е доволна

От своя страна Русия потвърди удължаването на инициативата, но посочи, че става въпрос само за 60 дни.

Черноморската инициатива за износ на зърно беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и вече беше удължена веднъж - през ноември. Тя позволи износ на зърно от три украински пристанища.

През февруари Киев обяви, че иска удължаване на сделката с поне една година и включване и на пристанищата на град Николаев.

Откакто Русия и Украйна подписаха сделката в Турция на 22 юли 2022 г., милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища.

Украйна недоволна: Русия удължава зърнената сделка само с 60 дни

Украйна недоволна: Русия удължава зърнената сделка само с 60 дни

Споразумението предвижда най-малко 120 дни удължаване