Турция е изпратила въздушна линейка и е репатрирала турски гражданин, който е тестван положително коронавируса в Швеция, но се твърди, че не е получил лечение там, съобщава АП.

47-годишният Емрула Гулускен е евакуиран от дома си в Малмьо в неделя, след като дъщеря му Лейла е помолила за помощ в социалните медии. Тя обяснява, че баща й е изпратен обратно у дома, въпреки влошеното му състояние.

Гулускен и трите му деца са в Анкара, където са хоспитализирани. Шведските власти не са коментирали случая.

COVID-19 коси имигрантите в Швеция

COVID-19 коси имигрантите в Швеция

Повечето случаи са сред хора с чуждестранен произход

"Скъпа Лейла, чухме вашия призив ... Нашата въздушна линейка излита в 6 часа сутринта, идваме в Швеция", туитира министърът на здравеопазването Фахреттин Коча в неделя сутринта. "Нашата болница, нашите лекари са готови и чакат баща ви."

Турция репатрира около 40 000 граждани от 75 държави от началото на епидемията през март, според данни на външното министерство.

Страната отчете общо 110 130 потвърдени инфекции. Според университета на Джон Хопкинс, тя е на седмо място в света по брой потвърдени инфекции, но експертите смятат, че реалният брой е по-висок. Досега в Турция са тествани близо 890 000 души.

В Швеция признаха, че имат проблем със стратегията срещу Covid-19

В Швеция признаха, че имат проблем със стратегията срещу Covid-19

В Швеция заразените с коронавирус са над 18 000, а починалите са над 2100