Говорител на Министерството на външните работи на Турция обвини Франция, че има роля в клането на турци от въоръжени арменци преди повече от 100 г., информира Анадолската агенция.

"Французите имат роля във въоръжаването на арменци и избиването на турци преди век", каза Хами Аксой на пресконференция в столицата Анкара.

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Очевидно е кой уби 800 000 души в Руанда преди 25 г.

Позицията на Турция за събитията през 1915 г. е, че смъртта на арменците в Източна Анадола е в резултат на това, че някои са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са се разбунтували срещу османските сили. Последвалото изселване на арменците е довело до жертви. Турция възразява срещу представянето на инцидентите като "геноцид", но описва събитията от 1915 г. като трагедия, при която и двете страни са изгубили.

Анкара многократно предлага да се създаде съвместна комисия от историци от Турция и Армения и международни експерти за разрешаване на проблема. 

Френският президент Еманюел Макрон направи 24 април ден на национално отбелязване на арменския геноцид от 1915 г. Това решение разгневи Анкара.