Гневно реагира Турция на наложените от САЩ санкции срещу нейни министри. Очакват се ответни мерки след американските действия, предаде "Ройтерс". 

Припомняме, че финансовото министерство на САЩ наложи санкции на двама турски министри във връзка със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

Това правосъдният министър Абдулхамит Гюл и вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

Брънсън бе обвинен, че подкрепя обявената като терористична в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) и е взел участие в опита за преврат срещу управляващите в Турция през 2016 година.  

Сенатът на САЩ блокира Ф-35 за Турция

Сенатът на САЩ блокира Ф-35 за Турция

87 срещу 10 сенатори подкрепиха решението

Сенатът на САЩ прие след това решение за отлагане доставката на изтребители Ф-35 за Турция. То ще влезе в сила след одобрението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс настояха за незабавното освобождаване на американския пастор по-рано и заплашиха, че задържането му ще има последствия. 

Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин заяви, че Турция ще предприеме съдебни действия, ако Вашингтон не достави самолетите.

Отношенията между двете държави се обтегнаха след като САЩ не предаде на Турция духовника в изгнание Фетуллах Гюлен, обвиняван, че стои зад опита за преврат.