Турция и Русия подписаха споразумение за доставка на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 на Анкара, съобщават CNN Turk и други медии, цитирани от Ройтерс.

Така двете държави финализират споразумение, по което работиха повече от година.

Сделката, която е за около 2,5 милиарда долара, буди безпокойство на Запад, тъй като Турция е член на НАТО и системата не може да бъде интегрирана във военната архитектура на алианса.

Не се разкриват подробности за споразумението. Но Сергей Чемезов, директор на руския държавен конгломерат "Ростех", заяви пред "Комерсант" в сряда, че Русия ще достави на Турция четири батареи С-400 за 2,5 милиарда долара.

Той добави, че Москва очаква първите доставки да бъдат направени през март 2020 г.

Турция е първата страна членка на НАТО, която ще се сдобие с модерната оръжейна система.

По-рано днес турски вестници писаха, позовавайки се на президента Реджеп Ердоган, че Турция ще вземе заем в рубли. Анкара ще плати 45% от сумата, а Русия ще предостави заем за покриване на останалите 55%, разкри Чемезов.

С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300. Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от "Алмаз-Антей". Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км.