Отделянето на терористичните групи от въоръжената опозиция в Сирия е от решаващо значение за защита на цивилните.

Това се казва в съвместна декларация на президентите на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердоган и на Иран Хасан Рохани след преговори в Анкара, информира ТАСС.

Документът е публикуван на официалния сайт на иранското президентство.

Сирия обвини САЩ, че си присвояват нейни петролни полета

Сирия обвини САЩ, че си присвояват нейни петролни полета

Това целяло американското военно присъствие в страната

Трите държави се ангажират да продължат сътрудничеството за елиминиране на терористичните организации в Сирия.

Те са категорични, че няма военно решение на сирийския конфликт, а само чрез политически процес.

Путин, Ердоган и Рохани са ангажирани да защитят суверенитета, независимостта, единството, териториалната цялост на Сирия.

Президентите на трите държави отхвърлят всички опити за създаване на нови реалности под претекста борба с тероризма и изразяват решимостта си да се борят срещу сепаратизма, който има за цел да подкопае суверенитета и териториалната цялост на Сирия, както и националната сигурност на съседните държави.

Снимка 349158

Източник: ЕПА

"Президентите потвърждават решимостта си да продължат активното сътрудничество в Сирия за постигане на трайно спиране на огъня между конфликтните страни и да придвижат напред политическия процес, предвиден в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в декларацията.

Държавните глави на Русия, Иран и Турция призоваха международната общност да увеличи помощта за Сирия с изпращане на допълнителна хуманитарна помощ.

Снимка 349160

Източник: ЕПА

На пресконференция Ердоган повтори, че операцията на Турция в Сирия е насочена към кюрдите, които са заплаха за страната му. Той подчерта, че действията им няма да бъдат прекратени, докато не бъде осигурена стабилност в региона.

Ердоган разкри, че Турция е прочистила и е подсигурила от терористи 4 000 квадратни километра територия в Сирия по време на операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

По думите му ЕС е обещал да предостави 3 милиарда евро за възстановяване на Северна Сирия, но все още не го е направил.

Снимка 349161

Източник: ЕПА

Рохани от своя страна обвини САЩ, че използва терористите като инструмент в региона и подчерта, че няма военно решение на конфликта. Той допълни, че трите държави са се съгласили да помогнат на сирийския народ да възстанови мирния си живот.

Рохани смята, че "ционистката намеса" е утежнила войната в Сирия.

Следващата тристранна среща ще се проведе в Техеран.