Турция ще предложи да приеме всички мигранти - с изключение на сирийците, които не са получили убежище в Европа, както и тези, които са в териториалните води на страната. Но премиерът на турската държава Ахмет Давутоглу е казал пред евролидери, че в замяна иска повече от тях, съобщава Ройтерс.

Дипломати обявиха, че на срещата с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечерта Давутоглу е поискал повече от 3 милиарда евро за подпомагане на сирийските бежанци в Турция.

ЕС не си плаща за мигрантите, разкритикува Ердоган

ЕС не си плаща за мигрантите, разкритикува Ердоган

Изминаха четири месеца. Те все още не са предоставени

Припомняме, миналата година ЕС и Турция сключиха споразумение, което включва 3 милиарда евро помощ за Анкара с цел спиране на притока на мигранти към Европа. В замяна Брюксел ще ускори преговорите с Турция за присъединяване към Общността. Но все още парите не са получени и това ще е един от приоритетите на Давутоглу по време на срещата на върха ЕС-Турция.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС за четиримесечното забавяне отпускането на 3 милиарда евро финансиране за бежанците.

Разкол в ЕС - няколко държави искат затваряне на т. нар. балкански коридор

Разкол в ЕС - няколко държави искат затваряне на т. нар. балкански коридор

Преди срещата на върха ЕС-Турция

Източник заяви пред Ройтерс, че Анкара иска от евролидерите 20 милиарда евро финансиране, безвизово пътуване на турски граждани в ЕС от юни 2016 година вместо да се чака заплануваният за октомври преглед на мерките за премахване на визите.

Един дипломат от ЕС заяви, че Берлин и няколко други държави са открити да изпълнят исканията с визите, ако Анкара изпълни всички изисквания, включително промяна на визовата политика за ислямските държави и въведе паспорти с биометрични данни.

Превръща се в турски базар – първо ние ще вдигнем ръце във въздуха, за да изразим шока от исканията на Турция, а след това ще предложим да изпълним малка, малка, малка част от това, което искат. И оттам ще видим как ще продължи пазарлъкът, каза дипломат от съюза.

По-късно президентът на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че Турция е поискала допълнителни 3 милиарда евро от ЕС.

Според проектопредложение, разкрито от Ройтерс, ЕС ще предложи прекратяване на визовите ограничения за турци от края на юни. Също така ЕС ще приеме един сирийски бежанец от Турция на всеки сириец, върнат на турска територия от гръцки острови.