Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС за четиримесечното забавяне отпускането на 3 милиарда евро финансиране за бежанците, което е част от споразумение от ноември 2015 година, цитиран от „Франс прес” и АП.

Изминаха четири месеца. Те все още не са предоставени, каза Ердоган по време на реч в Анкара, докато турският премиер Ахмет Давутоглу провежда извънредни разговори с евролидерите в Брюксел.

Германия: Съобщенията за затварянето на маршрута на мигрантите през Балканите са спекулации

Германия: Съобщенията за затварянето на маршрута на мигрантите през Балканите са спекулации

Меркел очаква трудни преговори с Турция

Моят премиер в момента е в Брюксел. Надявам се, че ще се върне с парите”, добави Ердоган.

Миналата година ЕС и Турция сключиха споразумение, което включва 3 милиарда евро помощ за Анкара с цел спиране на притока на мигранти към Европа. В замяна Брюксел ще ускори преговорите с Турция за присъединяване към Общността. Но все още парите не са получени и това ще е един от приоритетите на Давутоглу по време на срещата на върха ЕС-Турция.

Ердоган уточни, че не е по вина на Турция, приела 2,7 милиона бежанци от Сирия, че толкова много мигранти използват крайбрежието й като трамплин, за да достигнат до ЕС.

Вижте, те казват от една страна: „не позволявайте да влязат бежанци”. Добре. Но не сме ние, които ги изпращат. Те идват от морето и много от тях за съжаление загиват”, изтъкна турският президент.

Турция иска от ЕС €20 млрд. помощ за мигрантите?

Турция иска от ЕС €20 млрд. помощ за мигрантите?

Превръща се в турски базар – първо ние ще вдигнем ръце във въздуха, за да изразим шока от исканията на Турция

По думите му турската брегова охрана е спасила близо 100 хиляди мигранти от удавяне.

„Но другите пробиват лодките и причиняват тяхната смърт”, добави той, имайки предвид непотвърдена информация, отхвърляна категорично  от Атина, че гръцката брегова охрана потапя лодки с мигранти.

Това показва колко сме различни. Това показва как гледаме на хората и какво правят те, поясни Ердоган, допълвайки, че Турция вече е похарчила 10 милиарда долара за три милиона души.

Разкол в ЕС - няколко държави искат затваряне на т. нар. балкански коридор

Разкол в ЕС - няколко държави искат затваряне на т. нар. балкански коридор

Преди срещата на върха ЕС-Турция

На срещата в Брюксел днес се очаква Турция да призове ЕС да увеличи финансовата помощ, а също така ще поиска напредък в преговорите за членството на страната в съюза. Очаква се Давутоглу да повдигне въпроса за достъпа до шенгенски визи за турски граждани. В замяна ЕС ще настоява за връщане на всички мигранти, които не са от Сирия в Турция, ако се опитат да достигнат до Европа.

Австрия и няколко държави от Балканите и Централна Европа призовават за затварянето на така наречения балкански коридор. Гърция и Германия са твърдо против.

Говорител на турския премиер обяви, че Давутоглу ще представи няколко нови предложения за разрешаване на проблемите с мигрантите.

Европейски източници разкриха, че срещата ще бъде удължена. Заключителното комюнике ще бъде прието по време на работна вечеря, а след това на пресконференция ще бъдат разкрити резултатите от разговорите.