Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че Европа трябва да затвори границите за мигранти и да не пуска никой без регистрация и разрешение, цитиран от световни агенции.

Преди срещата на върха ЕС-Турция в Брюксел Орбан изтъкна, че всеки план за разселване на мигранти от Турция или Гърция само ще добави още „масло в огъня” и ще накара още хора да се насочат към Стария континент.

Унгария няма да участва в план за разселване, категоричен премиерът на държавата, допълвайки, че нищо не трябва да бъде вършено, докато не бъдат затворени границите.

Според него първо на украинците трябва да се осигури безвизов режим, а след това на Турция.

ЕС не си плаща за мигрантите, разкритикува Ердоган

ЕС не си плаща за мигрантите, разкритикува Ердоган

Изминаха четири месеца. Те все още не са предоставени

По-рано австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на балканския коридор за мигранти. Австрия и държавите от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), както и Хърватия, призовават за затваряне на коридора.

Ние ще затворим всички маршрути, балканския коридор също”, предупреди Файнман. Словенският премиер Миро Церар описва искането като абсолютно наложително, а хърватският министър-председател Тихомир Орешкович ще настоява „този балкански коридор да бъде затворен”.

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че пътят вече е затворен. В неделя хърватската и словенска полиция съобщиха, че не са пристигали мигранти.

Германия: Съобщенията за затварянето на маршрута на мигрантите през Балканите са спекулации

Германия: Съобщенията за затварянето на маршрута на мигрантите през Балканите са спекулации

Меркел очаква трудни преговори с Турция

Повече от 13 хиляди мигранти са блокирани на гръцко-македонската граница. Местни медии съобщават, че границата между двете страни е затворена, включително за товарни влакове.

По-рано днес Германия и Гърция се противопоставиха на искането да се затвори коридорът през Балканите.

Междувременно европейски източници заявиха пред „Франс прес”, че в последния момент канцлерът Ангела Меркел и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са настояли да отпадне от заключителното комюнике текст, в който се споменава затваряне на балканския коридор.

Има предупреждения, че при затваряне на коридора трафикантите на мигранти могат да се опитат да преминат през България или Албания.