Турция издаде заповед за арест на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен и други седем души във връзка с убийството на руския посланик в Турция през 2016 г. Това пише вестник "Хабертюрк", цитиран от "Ройтерс".

Световната осведомителна агенция отбелязва, че информацията се появява ден преди визитата на президента на Русия Владимир Путин в Турция.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

Андрей Карлов беше застрелян от полицай, който не е бил на смяна, докато изнасяше реч на изложба в Анкара през декември 2016 г. Нападателят крещеше "Аллах акбар" и "Не забравяйте Алепо", имайки предвид намесата на Русия в съседна Сирия. Извършителят е убит на място от полицията.

Утре Путин пристига на двудневна визита в Турция, където ще се срещне с турския лидер Реджеп Ердоган и иранския президент Хасан Рохани.

Анкара смята, че движението на Гюлен стои зад убийството. Ердоган също вини проповедника за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Гюлен живее в САЩ от 1999 г. Той отрича обвиненията.

"Хабертюрк" пише, че властите са наредили задържането на 8 души, тъй като убийството е извършено по тяхно нареждане.

Вестник "Хюриет" разкрива, че до момента за убийството на руския посланик са задържани други седем души, включително трима полицаи.