Турция напусна организираните от Италия кризисни преговори за Либия. Анкара обяви, че е "изключена", информира "Ройтерс".

Според осведомителната агенция това е нов удар върху усилията на международната общност да стабилизира разделената и изпадналата в хаос северноафриканска държава.

The Sun: Русия готви сирийски сценарий за Либия

The Sun: Русия готви сирийски сценарий за Либия

Москва ще опита да провокира нов бежански поток към Европа…

Турция напусна разговорите, след като военният командир Халифа Хафтар участва на среща в кулоарите на конференция с подкрепяния от ООН премиер Файез Сарадж и други лидери, но не и турските представители.

Лагерът на Хафтар редовно обвинява Турция и Катар, че предоставя военна и финансова подкрепа на враговете им, включително и на ислямисти.

"Всяка среща, която изключва Турция, се доказва като контрапродуктивна за разрешаването на този проблем", обяви в съобщение вицепрезидентът на Турция Фуат Октай.

ООН иска да прекъсне финансирането на групировки в Либия

ООН иска да прекъсне финансирането на групировки в Либия

Де Мистура потвърждава наличието на около 10 000 терористи в Идлиб, Сирия

Според него проведената тази сутрин неофициална среща с редица играчи е много подвеждаща.

Хафтар пристигна в Палермо от Бенгази в понеделник вечерта след дни на съмнение дали изобщо ще участва на конференцията.

На срещата Сарадж-Хафтар присъстваха президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси, премиерът на Русия Дмитрий Медведев, представителят на ООН, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Домакин на разговорите е премиерът на Италия Джузепе Конте. Срещата се състоя преди кръгла маса, на която е поканена и Турция.

"За съжаление международната общност не успя да се обедини тази сутрин", подчерта Анкара.

ЦРУ подпуква с дронове ДАЕШ и Ал Кайда в Либия

ЦРУ подпуква с дронове ДАЕШ и Ал Кайда в Либия

От база в съседен Нигер

През май на среща в Париж базираното в Триполи правителство и Хафтар постигнаха споразумение за провеждане на избори на 10 декември.

Според дипломати и анализатори Русия, Франция, Египет и ОАЕ подкрепят Хафтар, докато Турция и Катар подкрепят ислямистки групи.