Турция обяви, че не се страхува от санкции на САЩ заради решението си да закупи руски зенитно-ракетен комплекс С-400, което обтегна отношенията между натовските съюзници, информира АФП.

САЩ даде на Турция краен срок да се откаже от С-400 до 31 юли или ще последват санкции и изваждане от програмата за производство на изтребители Ф-35.

Ердоган предупреди САЩ с отмъщение, ако наложат санкции за С-400

Ердоган предупреди САЩ с отмъщение, ако наложат санкции за С-400

Заплаши, че Турция ще се обърне към международните съдилища за възстановяване на инвестициите си в F-35

Без значение какви санкции ще бъдат наложени, какви са посланията от САЩ, ние вече купихме С-400, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти в Анкара.

Той поясни, че Турция работи за датата на доставка на системата. По-рано турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че системата ще бъде доставена през първата половина на юли.

"Ако утре бъде извършена атака срещу Турция, не можем да очакваме НАТО да ни защити, защото капацитетът на НАТО защитава само 30% от въздушното пространство на Турция", обясни Чавушоглу.

В САЩ обявиха защо НАТО трябва да се страхува от С-400

В САЩ обявиха защо НАТО трябва да се страхува от С-400

Руският зенитно-ракетен комплекс разполага с редица стратегически преимущества

Турция повече няма да позволи на други държави да й диктуват какво да купува в сферата на отбраната, категоричен е топ дипломатът на страната.