Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди ангажимента си към сделката за С-400 с Русия, заричайки се да отмъсти, ако САЩ попречат на сделката, съобщава "Ройтерс".

Говорейки на рядка пресконференция за чуждестранните медии в Истанбул, Ердоган подчертал, че не виждал никаква възможност САЩ да наложат санкции срещу Турция съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

Ердоган очаква доставка на руските C-400 през юли

Ердоган очаква доставка на руските C-400 през юли

Той потвърди, че въпросът е уреден

Определяйки закупуването на възхваляваните руски противовъздушни системи С-400 като "приключена сделка", той призова Вашингтон да "помисли много внимателно", ако все пак реши да наложи санкции, като обеща да отговори реципрочно.

Той също така заплаши, че Турция ще се обърне към международните съдилища, за да възстанови инвестициите си в програмата за американските изтребители F-35, ако САЩ "направят нещо погрешно".

Според договора, сключен през 2017 г. на стойност 2,5 млрд. долара в руски рубли, Москва трябва достави на Анкара четири батареи от най-модерните руски ПВО системи, масово смятани за една от най-добрите системи за противовъздушна отбрана в света.

Ердоган: Сделката за С-400 е завършена, юли получаваме комплексите

Ердоган: Сделката за С-400 е завършена, юли получаваме комплексите

Не казвам, че Турция ще закупи отбранителна система С-400, страната вече ги купи, ние затворихме сделката

Ердоган обяви по-рано тази седмица, че доставките щели да започнат още през първата половина на юли.

Ала САЩ, съюзник на Турция в НАТО, се противопоставиха на този ход, като казаха, че С-400 ще компрометират техния изтребител от пето поколение, който Турция също се стреми да придобие.

Вашингтон е обезпокоен, че руските ПВО системи могат да бъдат използвани за събиране на полезни данни за F-35 - като например неговите модерни стелт способности - и заплашва да отстрани Турция от програмата.

Турция отвръща реципрочно при санкции на САЩ за С-400

Турция отвръща реципрочно при санкции на САЩ за С-400

Чавушоглу за Иран: Не защитаваме никого, грешно е след няколко часа някой да е признат за виновен