Турция изрази недоволството си от изнесената вчера информация, че САЩ са започнали да въоръжават сирийските кюрди в борбата с ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава АФП.

Вчера стана ясно, че Пентагонът е започнал да въоръжава сирийските кюрди - ход, който вероятно ще вбеси Анкара. Доставките ще бъдат за кюрдите от Сирийските демократични сили. Те ще включват леки оръжия, муниции и автомобили, разкри говорител на Пентагона.

На 8 май военното министерство на САЩ съобщи, че президентът Доналд Тръмп е разрешил "ограничено" въоръжаване на сирийските кюрди, за да им се помогне в борбата срещу терористичната групировка.

Незабавно високопоставени турски представители изразиха протеста си, докато във Вашингтон вярват, че ще помогнат на кюрдите да превземат град Ракка от ДАЕШ.

Днес Турция предупреди, че действията на САЩ представляват "изключителна опасност".

"Подобни стъпки са изключително опасни за единството и териториалната цялост на Сирия", предупреди външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

"Ако искате стабилност в Сирия, трябва да се отучите от тези грешки", каза той на пресконференция със словенския си колега.

По думите му държавният глава на Турция Реджеп Ердоган ясно е изразил позицията и тревогата си по време на посещението във Вашингтон.

Подчерта колко рискована и опасна е тази подкрепа за сирийските кюрди. Тези оръжия могат да бъдат използвани срещу човечеството, не само срещу Турция, добави той.

Пентагонът на няколко пъти отлага решението си заради категоричната опозиция на натовския съюзник. Турция свързва кюрдските бойци от Сирийските демократични сили с ПКК, които според Анкара са терористи. Но според САЩ това са две различни кюрдски организации и вярва, че сирийските кюрди са най-ефективните сили срещу ДАЕШ в Сирия.

NBC News първи съобщи, че САЩ са започнали да доставят оръжие на сирийските кюрди.