Турция се обиди на изявление на САЩ, според което държавният секретар Майк Помпео ще насърчава религиозната свобода по време на предстоящото посещение в Истанбул и призова в сряда във Вашингтон да се съсредоточи върху расизма и престъпленията от омраза в САЩ, съобщава АП.

Помпео ще пътува до Истанбул, за да се срещне с вселенския патриарх Вартоломей I, духовният лидер на гръцките православни християни. Американски дипломат планира да обсъди религиозни въпроси в Турция и да популяризира "нашата силна позиция по отношение на религиозната свобода по света", се казва в изявлението.

Външното министерство на Турция укори изявлението "като изключително неподходящо", настоявайки, че страната защитава правата на гражданите от различни религии за свободно изповядване на религиите.

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

Турският президент Реджеп Ердоган подписа вчера указ, който позволява на мюсюлманите да се молят

"Би било по-препоръчително Съединените щати първо да се погледнат в огледалото и да покажат необходимата чувствителност към нарушения на правата на човека като расизъм, ислямофобия и престъпления от омраза в собствената си държава", се казва в изявление на турското министерство.

"Реакцията ни по този въпрос беше предадена на американската страна и беше предложено (Вашингтон) да се съсредоточи върху засилване на сътрудничеството между нашите страни по регионални и глобални въпроси", заяви външното министерство.

През юли турският президент Реджеп Ердоган превърна катедралата "Света София" в джамия, игнорирайки призивите бившата катедрала да бъде съхранявана като музей в знак на признание за мултикултурното минало на града. Този ход доведе до обвинения, че турският лидер се опитва да заличи културното наследство на православните християни.

Турция скастри ЕС за критиките му за "Света София", нямал право да ѝ се меси

Турция скастри ЕС за критиките му за "Света София", нямал право да ѝ се меси

"Света София" била собственост на Турция

Сградата, обект на световното наследство на ООН, е служила като една от най-важните църкви на християнския свят с векове, преди да бъде превърната в джамия с османското завладяване на Константинопол и след това в музей преди 86 години.

По-късно Ердоган също обяви решение за преобразуване на църквата "Свети Спасител" в Хора, друга църква от византийската епоха в Истанбул, също в джамия.

Турция също е под натиск да отвори гръцко православно богословско училище, което беше закрито през 1971 г.

Помпео не е планирал да се среща с турските официални лица по време на турне, което ще го отведе и във Франция, Грузия, Израел, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия от 13 до 23 ноември.

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия сепаратизъм във Франция

"Кой сте вие да произнасяте фраза като структуриране на исляма?"