В неделя Турция разкритикува като неоснователни забележки на гръцкия външен министър, предаде Анадолската агенция.

"Твърденията и забележките на министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас в интервюто му за вестник Eleftheros Typos, публикувано на11 октомври, са неоснователни", заяви говорителят на външното министерство Хами Аксой.

"Проучвателните разговори бяха прекратени през 2016 г. по искане на Гърция. Твърдението, че преговорите са преустановени заради Турция, е опит за заблуда на общественото мнение", каза той. Тези разговори са насочени към разрешаване на всички взаимосвързани въпроси между двете страни.

"От друга страна, турската република Северна Кипър е тази, която отвори крайбрежния фронт на Марас (Вароша на гръцки), а не Турция," се казва в изявлението.

Според Аксой опитът на Гърция да използва ЕС като коз срещу Турция, вместо да разреши проблемите си в Беломорието и Източното Средиземноморие чрез искрен диалог с нашата страна, е напразно начинание.

Турски експерт: Хаосът в Източното Средиземноморие винаги е от полза за САЩ

Турски експерт: Хаосът в Източното Средиземноморие винаги е от полза за САЩ

Вашингтон се интересува само да ограничи Русия и Китай в региона

Гърция вече трябва да разбере, че със заплахи и изнудване няма да надделее. Страната, която твърди, че е готова за диалог с Турция, от една страна и продължава с действия и дейности, които засилват напрежението, от друга страна, проявява неискреност," добави той.

Военните учения, обявени от Турция за 28 октомври 2020 г. в Егейско море и критикувани от Дендиас, всъщност са отговор на военното учение, предварително обявено от Гърция, което ще се проведе на 29 октомври, в противоречие с Меморандума от 1988 година.