Турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди в неделя, че силите на Халифа Хафтар и техните поддръжници, базирани в Източна Либия, ще бъдат разглеждани като "легитимни цели", ако се опитат да атакуват турските сили в региона, съобщава "Ройтерс".

Турция е основният защитник на международно признатото правителство на националното съгласие (GNA) в Либия със седалище в Триполи, което от години се бори с либийската национална армия на Хафтар (LNA). LNA е подкрепена от Русия, Обединените арабски емирства и Египет.

През октомври GNA и LNA подписаха споразумение за прекратяване на огъня и ООН настоява за политически диалог, насочен към избори през следващата година. В сряда Русия призова за засилване на международните усилия за мирно уреждане в Либия.

Готовност за диалог в Либия

Готовност за диалог в Либия

От доста време страната има два органа на изпълнителна власт

Говорейки по време на посещение на турските войски в Триполи, Акар каза, че Хафтар е започнал да отправя призиви, насочени към турските сили в Либия и да призовава за атаки срещу турските войски.

"Този ​​военен престъпник, бандит Хафтар и неговите поддръжници трябва да знаят, че в случай на опит за нападение, предприет срещу турските сили, силите на убиеца Хафтар ще бъдат разглеждани като легитимни цели навсякъде", каза Акар.

"Те трябва да си вкарат това в главите. Ако направят нещо подобно, няма да имат къде да избягат. Тук всеки трябва да допринесе за постигане на политическо решение. Всеки ход, различен от този, е грешен. "

Турция изпрати военен персонал и оборудване за GNA, помагайки да се промени хода на войната в Либия, като същевременно се ангажира с преговори с Москва за решение на конфликта между GNA и LNA.

И двете страни спряха да изтеглят сили от фронта, както се изисква от примирието. Група от експерти на ООН определя чуждестранните поддръжници от двете страни като нарушители на оръжейното ембарго в Либия.

Миналия месец Турция и Германия се скараха заради претърсване на турски товарен кораб от военна мисия на Европейския съюз в Средиземно море, насочена към прилагане на либийското оръжейно ембарго, в ход, който Анкара нарече незаконен.

Този месец LNA прихвана и турски кораб под ямайски флаг, който се насочи към пристанище Мисрата, предизвиквайки гневен отговор от Анкара. По-късно корабът бе освободен.

Началникът на отбраната на Турция посети Либия

Началникът на отбраната на Турция посети Либия

Визитата идва след заплахите на Хафтар